Uued tuuled

Hooaeg lõppes ilmselgelt liiga vara. Nii saingi see aasta vaid ühe korra Minniga merele ja sedagi praktiliselt plekkvaikse ilmaga. Aga pole hullu, õnneks sõbralik jahtlaev Eneli hoidis minu jaoks aegajalt kohta ja sain veerandiku maitse suhu.

Tegelikult olen juba kuid omale jahti otsinud. Täpemalt vist 5. Kui esimest korda Minnit nägin, siis pidasin Polarisi veel hullumeelsete rottsportlaste pärusmaaks. Et mingeid mugavusi pole, tehnika on vene oma, kered pehmed, mastid nõrgad, pakstaagid kui aegunud lahendus, kaks pange vett kallutajatele ja üks tüürimehele igast lainest, tuult ei kannata, ülepurjestatud... No täiesti valikuvariantidest väljas. Aga hooaeg Minni omaniku uues paadis võisteldes muutis üht teist. Hooaja lõpul teadsin, et võiksin Minni ka teda kunagi nägemata osta - puhtalt müüja pärast. Uurisin, kaalusin alternatiive, sõitsin Eneliga... Otsustasin, et olin nõus loobuma kõigist mugavustest, igasugusest merekindlusest (vähemalt võrreldes teiste alternatiividega) ja tohutute riskidega selle osas, kuhu äkkinvesteeringuid vaja võib minna. Küsimus polnud mingist hetkest enam kas, vaid et kuidas raha kokku saada. Mitte ainult ostuks, vaid ka ootamatusteks, hoolduseks, kindlustuseks, kaikohaks, varustuseks jne jne. Nimelt tundus majandusolukord muutuvat ja miskipärast sai kõigil semudel raha otsa ja olin üks hetk üksi sunnitud kõik kohustused enda peale võtma. See ei ole tegelikult väga tavaline. Keskmine Eesti purjejaht on siiski 4-5 inimese peale. Õnneks sai ka sellega ühele poole ehk siis põhimõtteline kokkulepe on praeguse omaniku ning ka praeguse rentnikuga olemas.

Mis siis edasi. Edasi oleks vaja uus mast panna. Ja siis lõpuks ka Edasile Väinas ära teha. Vahepeal on vaja
Tekitada ahtrisse tuulutusavad
Aknad uuesti tihendada
Puitosad lakkida
Poordid poleerida
Poordidele uued kleebised
Poordid vahatada
Kõik muud vaatatavad osad vahatada.
Mürk lappida
Päramootor hooldada
Purjed on juba Haagmaa juures hoolduses
Pulb alla panna ;-)

No sellised pisikesed nipet-näpet asjad. Kahtlustan, et nimekiri pikeneb vähemalt kolmekordselt. Aga kui ei siis ei. Siis tuleb nimekirja viimast punkti tõsiselt võtta.

Kokkuvõttes - uued tuuled puhuvad ikka parema seisukorra poole. Kõik mis vaja teha saab ka tehtud. Ja natuke veel enamgi. Talveks on tööpõld ees.

Selleaastane meeskond on teretulnud igal ajal. Kahju ainult, et me Minnit suuremaks ei saa venitada, et kõik korraga võistlema mahuks. Tuleb loota loomikule kaole, mis kõiki teise paate väga kurjalt kummitab. Ükski sõit ei jää sõitmata :)


Seniks aga vähe parem pilt tänasest seisust ja kaatrist, kelle juurest täna ära sai kolitud. Kainaaber endiselt samas kohas, kus ta pildil on.



Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Uuele kaptenile sooviks jõudu ja jaksu. Mast maha on küll hilja soovida, siis pigem juba seitse jalga vett kiilu alla!