Talveöö rahvaregatt

Jah, see ei olnud suveöö. See oli ikka päris külm. Pigem nagu mõne lõunamaa (näiteks Leedu) talv kui korralik Eesti suvi. Aga asjast.

Suveöö rahvaregatt on siis sõit, mis tavapäraselt läheb ümber Naissaare ja Prangli suve kõige valgemal ööl. Või peaaegu kõige valgemal. Ja vastupidiselt pea kõigile teistele sõitudele sel aastal, lubati ka tuult. Korralikku stabiilset 7m/s tuult.

Foto: Piret Salmistu / KJK

Stardis ta puhuski ca 7, ehk puhanguti aegajalt ka 8m/s. Start oli iseenesest meil hea. Õigel hetkel õiges kohas ja stardivile. Nigel oli aga konkurentide rivi - meil olid vaid Leila ja Estella... Ja nii kurb kui see ka pole, läks Leilal (kuulu järgi) vant katki. Oli meist mõningad paadipikkused maha jäänud. Ehk 15 minutit pärast starti või nii? Täpselt ei mäleta. Mast jäi peale, ilus lõpp. Aga konkurent oli selleks korraks katkestanud.

Igatähes meie pidime sõitma ümber Tallinnamadala ja Prangli. Naissaare ümber käima ei pidanud. Ja selle lainega mis laupäeval oli, oleks see meie jaoks ka üks kole krüss olnud.

Tund aega pärast starti olime Aegna nukas. Estella 10 minutit maas. Kuna vahepeal olid targad soome onud ilmaennustusest eemaldanud tuule keeramise, siis otsustasime kasutada võimalust ning sõita otse 70-85' nurga all Tallinna Madala peale. Seal tõmbasime spinni üles ja panime surinal vastupäeva ümber Prangli. Teispool pranglit tuli vastu ka Estella - olime sõitnud 6 miili pikema distantsi, kui nemad. Tuju oli hea. Laine oli avamerel halb ja krüss Tallinna Madala juurde ei tõotanud neil lihtne tulla.

Saime meie aga Prangli nuka tagant välja ja... Köss. Tuulega. Vastik laine otse silmaauku. Tunde vaevlesime. Saime kuidagi hoo üles ja jõudsime lõpeks ka Aegna nuka juurde tagasi. Siis aga selgus kurb tõsiasi - Estella oli väljast tuult saanud ja supsti ümber Tallinna Madala käinud. Pärast sõitu sain aru, et neil polnud alla 4m/s tuul kukkunud. Meie nägime aga Prangli ja Aegna vahel numbreid suisa 2 ringis. Ja pikalt... Vahe Aegna nukas seega kõigest ca 15 minutit meie kasuks.

Krüss Aegna läänetipust Piritale oli keerutavas tuules vaevarikas. Ent kuna krüss pole Estella tugevaim külg, siis suutsime sisse sõita üle 40-minutise vahe. Ja napilt suveöö rahvaregati ka võita.

Vot nüüd. Vali mis pidi sa sõidad ikka ka... Aga kes teab, mis oleks saanud, kui Leila katkestanud poleks. Raudselt poleks me neid üksi jätnud. Võibolla oleks Aegna nukast Tallinnamadalani suisa spinniga sõitnud? Kes teab. Aga meie läksime öösel laisaks. Ja külm oli. Ja kurb, et me nii üksi sõidame.

Kommentaarid