Kuidas oleks väikese ülestõusuga?


Kas keegi on veel mäganud, et ORC on üleliia keeruline oma 5 erineva palliarvutuse variandi ja täiesti läbipaistmatute numbrite hordidega? Viimane Muhu Väin tõestas elavalt, et see pole päris normaalne olukord.Aga mida siis täpsemalt ette võtta? Ei olegi midagi teha, meil on siin vaid ORC ja LYS. LYS aga on iganenud ning äärmiselt ebatäpne. Vähemasti meil. Rootsis näiteks elab LYS uue nime all õitsvat elu, palle korrigeeritakse iga aasta, organisatsioon on elujõuline... Meil aga väljastatakse lihtsalt 5 mõõdu põhjal umbkaudsed mõõdukirjad.



Täna tuletas aga Peter Saraskin mulle meelde varianti C. IRC. Aga mis vahet on neil kahel süsteemil?
  • ORC sunnib paate aeglasemaks optimeerima. IRC-s saab aga karistada, kui purjed või taglas on kärbitud üle kindla piiri. Niiet põhimõtteline erinevus. 
  • IRC-s peab allatuule purjepindala olema niipalju kui sa suudad suurema osa ajast kanda. Ehk siis teoreetiliselt saad sa alles siis karistada, kui oled ilma vms põhjusel sunnitud sõitme väiksema spinnakeriga kui su kõige suurem ja konkrent, kes on väiksema spinnakeri kohe sisse mõõtnud, sõidab oma suurimaga. Sama kehtib ka genoatele-fokadele.
  • ORC karistab moodsate purjede nagu asümmeetriliste spinnakeride kasutamist. IRC-s on aga sama pindalaga sümmeetrilisel ja asümmeetrilisel purjel sama koefitsent. Nii ongi meil Eestis absoluutselt kõik disaini poolest gennakeripaadid traditsiooniliste spinnipoomide ja eemaldatud või kinniteibitud pukspriidikinnitustega. Kokkuvõttes - ORC takistab progressi.
  • ORC-s on vaja klubi tasemel ehk "ORC Club" mõõdukirja alusel võistlemiseks endiselt proffessionaalse mõõtja teenuseid. IRC mõõdukirja jaoks annab mõõdud paadi omanik. Kuna pall on äärmiselt lihtne, on kontrollorganiks konkurendid. Tähtsamate võistluste jaoks on olemas ka ORC Endorced ehk mõõtja poolt koostatud mõõdukiri.
  • Ja nagu varem mainitud on endiselt >5 erineva palli korrigeerimise alternatiivi, üks keerulisem kui teine. IRC-s aga  ainult üks number ja üks võimalus korrigeerida.
  • Siseballast jms vigurdused paadi kaaluga kuuluvad IRC all karistamisele. ORC jällegi karistab kergeid paate.

Niiisiis. Kuidas oleks väikese riigipöördega? Äkki praegune süsteem siiski ei edenda purjesporti?


Edit: Link lugemisele IRC teemal

Kommentaarid