Dyneema

Talvel käis meil kõvemat sorti sotsiaalmeedia kampaania ning suure osa eesti purjetajate toel sai Minni Dyneema Experience Team'i liikmeks. See tähendas, et üle maailma valiti välja 40 paati, kes said omale kogu uue jooksva taglase. Täiesti SUPER, et üks komplekt ka Eestisse jõudis! Aitähh veelkord kõigile toetajatele!

Kuna Dyneema ise toodab vaid kiudu ja otsad teevad nendest teised ettevõtted, siis jagati kõik 40 erinevate tarnijate vahel ära. Meile tuli loosiratta soovil Gleistein. Valik oli kaunis keeruline, kuna seni oli kogemus olemas vaid ühe otsaga, Gleistein Discover, mida olime Polarise peal kasutanud spinnisoodina. Ja sellest olid jäänud väga head muljed. Ots oli käes hea ja pehme ning ei veninud ka teravamatel spinniotsadel. Ülejäänud olid kõik huupi valitud. Võtsin veel meelega võimalikult palju erinevaid, et saaks vajadusel vahetada, kui millegagi mööda panen.

Meie uus taglas nägi välja selline:


Foka- ja spinnifallid: Mega T-Eight 8mm

Tirk: DynaOne HS 5mm
    
Grootfall: MegaTwin Dyneema HS 8mm

Grootsoot: RunnerTwin TEC 50 10mm

Trimmiotsad: DynaLite 6mm

Seeklid: GeoPack GeoLink Type Racer 4mm
Foka soot 1: Discover 10mm

Ülekanded: DynaOne HS 
Spinnisoot: TaperTwin 8mm
Rehv ja poomiliik: TaperTwin




Emotsioone on nii positiivseid kui ka negatiivseid. Kõigepealt negatiivsed.

  • Grootsoot oli 10mm asemel reaalselt 11 ja niivõrd jäik, et ei jooksnud meie uhiuutes Ronstani 6:1 grootsoodi ülekande plokkides, mis on mõeldud kuni 12mm otsale. Tuli minna Toomas Sootsi juurde ning grootsoodi ots vahetada parima letis olnud alternatiivi ehk Gleisteini enda Discovery vastu. Samuti mõõdus 10mm.
  • Kuna tegemist on tippklassi otstega, siis olid nad pea kõik HS ehk Heat Stretched. See tähendas, et Dyneema sisu enam ei veni. Teisalt aga tähendab kuumutamine Dyneemale jäigastumist ning alles kasutamise ja kägardamisega lähevad otsad pehmeks.
  • Tulenevalt jäikusest ja tohutule hõõrdumisele mõeldud sukkadele, ei tahtnud ükski fall ega ka poomi liigi ja rehvi ots meie stopperites kinni püsida. Poomiliik sai küll vahetatud ülejäänud Discovery tüki vastu, ent ka see ei püsi kõvema ilmaga. Nii ongi meil hetkel poomiliik pea iga ilmaga lõtv ja jõudude vähendamiseks stopperis tuleb kõvasti ülekandeid vahele ehitada. Eks tegelikult kuluks ka uued Spinlock XAS stopperid vanade XA-de asemel ära...
  • 6mm TaperTwin ots on küll tohutult tugev, ent 13m/s tuulega rebenes rehviotsal sukk. Seega stopperisse ta enam ei jäänud ning tuli uued lahendused välja mõelda.
  • 8mm TaperTwin sobib küll vaikse ja keskmise ilmaga spinnisoodiks suurepäraselt, ent kõva ilmaga on teda käes hoida natuke niru - oleks pidanud 10mm valima. 
  • Spinnisoodina võtsime kasutusele Polarisest alles jäänud 10mm Discover otsad, ent teravatel otsadel ta enam meie suure spinniga nii hea ei ole. Venib iga pagiga järgi ja keegi peab pidevalt poomi vöörstaagist eemale vedama.
  • Valge DynaOne HS on 2 nädalaga oma värvi muutnud valgest kollaseks.
Positiivseid külgi tuleb muidugi nimekirjas vähem, ent nende kaal on kindlasti suurem:
  • Fallidel ei ole peaaegu mingit stretchi. No ei veni ja kõik. Kuna eelmised fallid ja otsad kõik venisid, siis püsisid ka paremini stopperites. Niiet kui pidama saame, siis on trimmiga seisukord kindlasti parem
  • Discover on foka soodina täiesti ideaalne. Kuna pinge alla jääb vaid mõne meetrine vahe, siis ei ole venimisest juttugi. Jääb väga hästi vintsi lukku kinni ning on hea pehme.
  • Discover on ka grootsoodina ideaalilähedane - käes pehme ning mõnus tõmmata ka kõvema ilmaga. Samas ei ole liiga kare, et ei jookseks Ronstan Orbit Ratchet ploki tirrist tagasi.
  • GeoLink Dyneema seeklid on täiesti geniaalsed asjad. Kasutame neid igal pool, kus vähegi võimalik. Isegi spinnisootide otsas. Nad ei kaalu mitte midagi, kannatavad üle 2 tonni koormust ning ei kulu.
  • DynaLite trimmiotsad on odavad, pehmed, ent samas ei veni ning kanntavad suuri koormusi. Oleks kohe mõistust olnud, oleks just sellele otsale rohkem rõhku pannud. Usun, et seda on võimalik isegi Sootsi kaudu kodumaale tellida. Kui seda juba mingis mõõdus laos olemas ei ole.

Kokkuvõttes on ikkagi äärmiselt oluline, et enne ostu saaks ka otsa käega katsuda. Ning et oleks keegi, kes seda konkreetset otsa samal või sarnasel otstarbel kasutanud oleks. Võid valida ju ükskõik kui kallid otsad, ent see ei pruugi Sinu vajaduste jaoks olla päris õige. Ei saa kõike ainult raha eest :-)

Lisaks soetasin ka Gleisteini pleisimiskomplekti ja olen agaralt paljast Dyneemat pleisinud. Kaasa tuli vahva raamat koos piltide ja õpetustega. Peavad väga hästi. Ainult sukkadega otste pleisime käib mul veel üle mõistuse ning sinnapoole tuleb kõvasti areneda. Ehk talvel on aega tegeleda.

Kommentaarid