Kessu 2013

Seekord olime targemad, kui Rannarootsil. Stardieelselt puhus 7-8m/s tuuleke, ning supsti nr 2 foka peale. Lühike krüss pealetuulde paigaldatud lisamärki - hea start, paar nutikat pauti, esimesena märgis. Järgnes vabatuul Hobulaiu toodrini (tänapäeval tuntud ka kui Pinukse...). Edasi eest enam ära ei venitanud.

Hobulaiu all terav spinn üles ja Rukki kanali poole minema. Grammike edasi eest ära. Pärast Rukki kanalit otsustasime üles tõmmata suure spinni. Et justkui parem allatuult sõita. Aga ennäe, tuult oli 8m/s ning nurk nibin nabin alla 90'. Kippus palju tuult olema selle nurga ja meie roosa spinni jaoks... Spinnivahetus lilla ehk heavy reacheri peale. Spinn üleval - läheb käest ära. Uuesti kontrolli alla - brass jookseb lahti. Uuesti teele - poom liiga üleval, spinn liiga lennus ja ebastabiilne. Ja siis nägi kapten läbi groodi kumamas auku spinnis.... Üle meetri oli sisse kärisenud. Spinn alla foka üles, kurss märgist kõrgemale, et pärast teise spinniga ülevalt alla tulla. Aga liiga kaua sõitsime üles. Mida aeg edasi seda soodsamaks keeras tuule kõigile, kes meist allpool olid. Lõpuks pidime suisa 120' nurga all märki tiksuma. Seda muidugi spinni all, kuid meie jaoks kõige kiiremaid nurki ehk 90-100' spinni all me seekord sõita ei saanud. Oleksime sellel otsal pidanud vähemalt 5 minutit teiste eest ära sõitma... Võibolla sõitsimegi midagi eest ära, kuid mitte Edasi eest. Ja Edasi oli korralikult ülejäänud Polariste eest ära lennanud. Ja meile isegi natuke järgi...

Järgnevas märgis keerasime allatuult ning Kumari poist Raugi poi juurde läksime halssides. Ja kuna tuult oli, siis saime nii mõnegi ilusa glissi tehtud. Pikendasime vahet Edasiga silmnähtavalt. Täitsa lust kohe.

Järgnes krüss tagasi Kumari poini, et sealt edasi läbi Kuivarahu Haapsalu lahte tagasi jõuda. Mingi hetk aga sai Edasi kas altpoolt tõstetud või mida, igatähes tuli ta sama käiku kui meie, ent silmnähtavalt kõrgemale. Aga see on meil meie light fokaga juba tuntud probleem, et päris seda kõrgust ei ole, mida tahaks. Viimase paari paudiga enne Kumari poid suutsime vahet siiski veel suurendada. Järgnes pikk ühe halsi krüss Härjamaa madala poole ja sealt Kuivarahusse. Mida aeg edasi, seda vabamaks tuul keeras. Ja Edasi jäi kaugemale.

Hobulaiu alla tagasi jõudes hakkas aga tuul trikitama ning pidime veel hobulaiu all lisapaudi tegema. Edasi nägi kõike tagantpoolt pealt ja taipas kohe kõrgemale hoida. Meie eest oli aga Mia veel ilusti ära läinud, ei mingit pauti... Hävisime veidi, kuid kiirus oli hea. Vaevalt, et Edasi nii palju tuult seal sai kui meie.

Lõpetuseks 8h sõidu peale ca 11 minutit edu Edasi ees. Aga valem ei olnud meie vastu nii hell, kui ta Rannarootsil oli olnud. Edasit me lüüa ei suutnud. 2,5 minutit korrigeeritud aega jäi veel puudu. Täpselt see, mille teraval spinniotsal hävisime seoses spinni lõhkumise ja fokaga üles sõitmisega. Seega teame vähemasti, et me oleks teoreetiliselt suutnud Eesti Meistreid lüüa. Oleks vaid ainult ise mehed olnud :) Ülejäänud Polarised olid ohutus kauguses, lähim, Lagle II ehk endine Minni, oli 24 minutit maas. Blanca ei osalenud teadmata põhjustel üldse...

Kuna pilte Kessult laekunud eriti ei ole ja need mis on, on nigela kvaliteediga, siis panen üles parem ühe ägeda seiga - Pille-Riinul käis esimesel spinniotsal Hobulaiu all suisa mees mastis:


Arvestades kõiki kuulujutte sellest kui palju sellel paadil seest kaalu vähemaks võetud on ning fakti, et mõõdukirja järgi pole paat kergemaks läinud, siis tundub ju päris hea korrektsioon olema. Võikski kogu aeg mees mastis olla :) Aga kuulujutud on kuulujutud.


Kommentaarid