Kaua veel see jama kestab?

25.05.2016 kolmapäevaregatt võttis päris koomilise pöörde, kui selle kogemata kombel natuke pika edumaaga võitsime. Või no tõele au andes ei saa seda just otseselt võitmiseks kutsuda, sõitsime jälle LYS klassis. Aga igatähes.

Saime Pirital juba kell 15:30 kokku, et merele trenni tegema minna. Terve meeskond, 8 meest. Harjutasime manöövreid, sättisime käiku. Kõik tundus vahva. Plaan oli seekord LYSist ära tulla kuna nutt ja hala hakkas internetti vallutama ja kõik suured/võrdväärsed LYSi paadid olid kuskil peidus ning ei käinud merel. Aga kui lõpuks selgus, et kohtunikud on pannud maha lühiraja, siis oli selge, et niisama kaasa sõita ei saa. Rajasõit on selleks liiga tihe ja tehniline. Kui kõigile teed anda ja mitte kedagi terves fleedis ei sega siis võib samahästi hoopis mõnda muud rada sõita. Lisaks oli LYS 1 grupis korralik ports suuri paate seekord merel. Guyline/Ridas 35, JOD 35, tutikad Dehler 38, ja Variant A44. Esialgu arvasime, et ka Kööbi Sylvia, kuid nad sõitsid siiski ORC-s. Kiire viide kohtunikele ja püha tõotus registreerimistasu ära maksta ning olimegi ametlikult liinil.

Start oli hea. Saime käiguga kohe peamistest konkurentidest jagu. Uus Dehler jäi veidi hiljaks ja Mereakadeemia uus Tuulelind oli startinud liini valest otsast. Tuult jagus üle 5m/s ja elu oli lill. Kuid eks neid auke ja keeramise kohti oli ja esimene krüss meil päris täiuslik ei olnud. Allatuules saime enamvähem hakkama. Teine krüss oli aga juba nõrgas tuules ja ei oskagi hinnata kas läks hästi või halvasti. Kindlasti oli neid, kel läks veel halvemini. Viimasel spinniotsal tegime vea - olime juba allatuule märgis arvestanud, et üleval oleks vaja halssida ja spinn teiselt poolt üles tõmmata. Tuul keeras aga päris korralikult ning kokkuvõttes hävisime sellega päris tublisti. Mingi valemiga aga siiski finišini välja venitasime. Häving märgis tehtud halsi tõttu ~5 minutit. Pea nina ees olnud ja teise serva hoidnud Evelyn3 finišeeris 5 minutit varem. Tagant tulijad said aga vaikimist ja keerutamist veelgi rohkem, niiet grupis saime võidu ca 12 minutiga korrigeeritud ajas. Ühtlasi ei jõudnud meie pärast päris kõik paadid kontrollaega. Ja see omakorda tekitas küsimuse "Kaua veel see jama kestab". No ma ei tea kaua see kestab. Kui pole meid siis on keegi teine. Kui grupis on väga erineva käiguga aluseid ja tuul vaikib sõidu lõpus, siis see jama jääbki vist nii kauaks kuni kontrollaja reeglit rakendatakse. Alternatiivselt võikski ESTLYSi sõitma jääda ja tulla selles maailma meistriks. Polegi veel maailma meister olnud.


Seda juttu jagub seal pikalt ja see on tegelikult päris humoorikas. Ühest küljest tahetakse LYSi, et kummutid saaks kruisida. Teisest küljest kihk võita nii koletu, et see kruisimise ja õppimise ja harjutamise aspekt kipub ära ununema. "Kui aega ei saa siis suren".

Kommentaarid